Автор: Валъри Хопкинс, nytimes.com Следвайте Гласове в ТелеграмПутин продава победа, а много руснаци

...
Автор: Валъри Хопкинс, nytimes.com Следвайте Гласове в ТелеграмПутин продава победа, а много руснаци
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Думата „победа“ е навсякъде в Москва тези дни

Автор: Валъри Хопкинс, nytimes.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Путин продава победа, а доста руснаци купуват

Посланието на Владимир Путин към неговия народ наподобява хваща религия: Русия се бие против целия Западен свят – и печели.

Думата „ победа “ е на всички места в Москва тези дни.

Тя е прожектирана на великански LED екрани край огромните автомагистрали и отклоненията им, написана е и върху червени флагове, развети от вятъра. Вижда се и на изложбата на западни оръжия, унищожени по украинските бойни полета и пренесени назад в Москва като военни титли, експонирани – къде другаде? – в Парка на Победата.

Победа е точното известие, което президентът Владимир В. Путин, 71 година, желае да съобщи, откакто бе посрещнат с лукс и показност при следващия си електорален триумф, до момента в който неговата войска опустошава украински селища в нова зашеметяваща атака в североизточната част на Украйна.

„ Заедно ще бъдем спечелили! “, сподели Путин при встъпването си в служба предходната седмица, откакто си обезпечи пети мандат като президент. Два дни по-късно страната отпразнува Деня на Победата – най-важният публичен празник в Русия, който уважава руския принос за успеха над Нацистка Германия във Втората международна война.

Почетни гвардейци на инаугурацията на президента на Русия Владимир В. Путин при започване на май. Господин Путин неотдавна завоюва пети президентски мандат

 

Путин излъчва убеденост, до момента в който Русия се оправя с икономическите провокации и реализира по-големи триумфи в Украйна

По време на първата година на нашествието доста руснаци бяха шокирани и засрамени от войната. Стотици хиляди напуснаха страната. През втората година те бяха обезпокоени от вероятността от втора мобилизационна вълна.

Но през актуалната трета година на войната доста руснаци наподобява се научиха да я одобряват, както демонстрират изявленията от последната седмица и скорошно допитване. А „ победа “ е стока, която се продава елементарно в путинова Русия.

Западните наказания провокираха малко стопански усложнения. Военните вести от Украйна са все по-положителни. Да, към момента бойци се завръщат в ковчези, само че най-вече при фамилиите от вътрешността на страната, не измежду московския хайлайф. А за мнозина починалите единствено ускоряват концепцията, налагана от държавните новинарски медии и непрекъснато повтаряна от  Путин, че Русия е изправена пред екзистенциална опасност от Запада.

„ Чувстваме, че успеха е близо “, споделя Андрей, 43 година, който е дошъл в Москва от региона на Чита, далечен на съвсем 5 000 километра от столицата, за празненствата по случай 9 май.
Подобно на другите интервюирани за този материал, той отхвърли да даде фамилното си име, демонстрирайки явно съмнение към западните медии.
Той е един от мнозината, преодолели студа и даже снега, с цел да посетят сбирката от неотдавна пленени западни отъжия. (Украйна също излага унищожени съветски танкове в центъра на Киев). Но дръзката галерия в Москва, със знамената върху военните експонати, показващи коя страна ги е предоставила на Украйна, съответствува с съветския разказ, че страната се бори против целия развъртян свят – и побеждава.

„ Когато видиш всичко това, и всички тези флагове, излиза наяве, че целият свят доставя оръжия и разбираш, че се води международна война “, споделя Андрей. „ Русия против целия свят, както постоянно. “

 

Из цяла Москва постери и билбордове почитат съветските войски

 

Изложба на западни оръжия, унищожени на украинските бойни полета и отнесени в Москва като военни титли

Иван, различен клиент в Парка на Победата, изчаква реда си, с цел да се снима пред ръждясал и овъглен корпус на немски танк „ Leopard “, позирайки с усмивка и вдигнат палец, до момента в който приятелят му снима. Хората се бутат към мястото с погубен по сходен метод американски М1 „ Abrams “.

„ Толкова се говореше за тези „ Abrams “, за тези „ Leopards “ и какъв е резултатът? “, пита Иван, 26 година

„ Всичките стоят тук, ние ги гледаме, виждаме в какво положение са. Това е велико! “, усмихва се той.

Напереното лъчение на руснаци като Андрей и Иван през този месец отразява демонстрацията на убеденост на господин Путин, който превежда Русия през икономическите провокации и реализира по-значимо предимство в Украйна.
Неговата иногурация включваше църковна работа, по време на която той бе блажен от предстоятеля на Руската православна черква патриарх Кирил I, който изрази вяра, че президентът ще остане на власт „ до края на века “.
Според самостоятелната социологическа организация „ Левада Център “ към 75% от руснаците засвидетелстват поддръжка за дейностите на тяхната войска в Украйна. (Около четвърт от популацията е срещу войната, демонстрират допитването и други изследвания, само че митингите са дейно неразрешени, а репресията е толкоз интензивна, че доста хора се опасяват да признаят или споделят антивоенно или антиправителствено наличие онлайн.)

 

Военен церемониал в Деня на Победата, който възпоменава приноса на Съветския съюз за триумфа над Нацистка Германия във Втората международна война

 

Наблюдатели на парада в Деня на Победата в Москва

Хиляди, които избягаха от Русия, са се завърнали. Животът им се е приспособил към новото обикновено и действително се е трансформирал по-малко, в сравнение с чакаха на Запад.

„ Какво ще създадат, тринайсети пакет наказания? “, пита Иван и се смее. „ До в този момент не сме усетили нищо. “
Роботи-ровъри, основани от „ Яндекс “ – съветската версия на „ Google “ – могат да бъдат видени из улиците на Москва, до момента в който правят доставки на артикули. Инфлацията е под надзор, най-малко към този момент. Според отчет на Forbes от предишния месец броят на милиардерите в Москва, измервани в американски долари, се е нараснал толкоз доста, че градът се е изкачил с четири позиции в световното класиране, воден единствено от град Ню Йорк.

„ Повечето от марките, които се смяташе, че са напуснали Русия, не са ходили на никое място “, споделя Андрей, обяснявайки, че с щерка му считат да обядват в ребрандирания KFC. Това, което се е трансформирало, съгласно него, е че „ обществото се е консолидирало “ към основанията за воденето на войната, както и към консервативните обществени полезности, които Путин прокарва.

Путин и други акцентираха тази явна единодушие, когато бяха оповестени формалните резултати от предизвестената му победа на изборите през март: рекордни 88% от гласовете отидоха в интерес на настоящия президент – цифра, която западните демокрации оповестиха за подправена.

„ Русия е толкоз комплицирана, мултиетническа страна, че с цел да я схванеш и да я управляваш, ти би трябвало повече от един мандат “, споделя Олег. В. Панчурин, 32 година, деец от войната в Украйна.

„ Ако Путин е президент, ще се веселя да изкара и 10 мандата “, споделя Панчурин, който описа, че неотдавна е бил ранен от украински дрон покрай Запорожие.

 

„ Ще се веселя да служи и 10 мандата “, споделя за господин Путин Олег В. Панчурин, деец от войната в Украйна

 

Празнуване на едно от събитията в стила на 1940те години, отдадени на Деня на Победата

Някои от интервюираните жители споделиха, че са удовлетворени от твърдата консервативна линия, която президентът е възприел в разпространението на обичайните фамилни полезности.

Женя, 36 година, и приятелката му Маша, показаха признателност, че държавното управление „ най-накрая се е справило с ЛГБТК казуса “ – забранявайки така наречен „ ЛГБТК придвижване “. Двойката присъстваше на събитие, проведено в стила на 1940те години по случай Деня на Победата в един от парковете в центъра на Москва, на което участниците танцуваха фокстрот и валс, под звуците на боен оркестър.

При неналичието на заслужен заместител, вероятността господин Путин да остане на власт до момента в който е жив се коства на множеството елементарни руснаци все по-възможна, споделя Андрей Колесников, основан в Москва старши помощник на Центъра за Русия и Евразия „ Карнеги “.

„ Всички схващат, че това ще продължи дълго “, споделя той. „ Колкото по-дълго той е на власт, толкоз по-голяма е загрижеността за неговия правоприемник, който ще е по-лош. “
„ Приближаваме се до сюжет, при който можем да станем очевидци на резултата на Сталин, когато, след гибелта му, хората плачеха, тъй като не знаеха по какъв начин ще живеят “, прибавя Колесников.

 

Полиция по улиците, след терористичната офанзива в „ Крокус Сити Хол “ на 22 март в Москва

 

Билборд в памет на жертвите от атентата в „ Крокус Сити Хол “

Руснаците, които са срещу държавното управление, споделят, че от ден на ден се опасяват, че ще би трябвало да чакат господин Путин да почине, с цел да се промени нещо.

„ Изпитвам доста мощно възприятие на безизходност “, споделя Юлия, 48 година, учителка, която посети гроба на опозиционния политик Алексей А. Навални в югоизточната част на Москва. Господин Навални, който умря в пандиза в арктическа наказателна колония през февруари, дълго време беше считан за единственато допустимо предизвикателство за Путин. Юлия отхвърли да даде фамилното си име под боязън от вероятни последици.

„ Не виждам излаз от това “, сподели тя.

Синът ѝ Павел сподели, „ Сигурни сме, че всичко зависи от гибелта на един човек на избрана позиция “. Майка му го смъмри да мълчи, акцентирайки униформените чиновници на Руската национална армия, които стояха наоколо. Дори и мъртъв, господин Навални е следен от близко от държавното управление. Все още има непрекъснат поток от гости на гроба му.

 

Хора на гроба на опозиционния водач Алексей Навални, който умря в пандиза през февруари. Фото заем: Нана Хайтман за „ Ню Йорк Таймс “

 

Знак в поддръжка на съветската инвазия в Украйна, върху постройката на московски спектакъл

В различен завършек на Москва към момента се стичат опечалени, с цел да отдадат респект на 145-те жертви на терористичната офанзива на 22 март в „ Крокус Сити Хол “ – една от най-смъртоносните в Европа за последните 10 години. Венци, плюшени играчки и фотоси на жертвите се поставят край разрушената концертна постройка.

Ислямска страна пое отговорност за атентата, а американски публични лица упрекнаха клона на Ислямска страна провинция Хорасан. Въпреки това Кремъл се опита да хвърли виновността върху Украйна и Запада.

Жена, която отхвърли да даде името си, сподели, че е уверена, че Западът стои зад това – без значение от обстоятелството, че Съединени американски щати са предизвестили Москва за идна офанзива. Според „ Левада Център “ половината от участниците в допитването считат, че Украйна стои зад атентата, а близо 40% споделят, че са забъркани западни разследващи служби.

Владимир, 26 година, който за първи път посещава спонтанния мемориал, сподели, че не упреква Кремъл за това, че не съумял да вземе поради предизвестията.

„ Искам терористите да бъдат унищожени “, сподели Владимир, чиновник в супермаркет. Но президентът, съгласно него, прави страхотна работа. „ Той работи доста крепко. “

„ Господ да му дава живот и здраве “, сподели той. „ Ако не дай Боже Путин почине, какво ще стане с нашата страна? “
 

Мъж със руска униформа от Втората международна война и съетски байрак по време на тържествата в Деня на Победата на 9 май в Москва

Инфо: nytimes.com

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР